ابعاد بهداشت در شرکت فجر انرژی خلیج فارس 
  • بهداشت حرفه ای(بهداشت صنعتی)
  • بهداشت محیط
  • بهداشت عمومی

بهداشت حرفه ای

بهداشت حرفه ای شاخه ای از علم بهداشت است که با شناسایی ، ارزشیابی و کنترل عوامل زیان آور در محیط کار از بروز بیماریها و عوارضی که ممکن است توسط عوامل زیان آور فیزیکی (صدا، گرما، سرما، روشنایی و...)، شیمیایی ، بیولوژیکی و ارگونومیکی بوجود آید ، جلوگیری می کند

کنترل عوامل تهدید کننده سلامت در محیط کار تا حد زیادی از ظهور عواقب و عوارض بعدی ( بیماریها ، حوادث شغلی ، رکود اقتصادی و کاهش بهره وری بعلت از کار افتادگی) می کاهد. تقریبا 45 درصد جمعیت دنیا و 58 درصد افراد بالای 10 سال در شمار نیروی کارجهانی قرار دارند

بسیاری از افراد بیش از یک سوم زندگی پس از بلوغ خود را در محیطهای مخاطره آمیز می گذرانند. طبق تخمین سازمان جهانی بهداشت در سال 1995 سالانه 68 تا 157 میلیون مورد بیماری شغلی در اثر تماسهای شغلی مختلف ایجاد می شود

بهداشت حرفه ای از جمله باارزش ترین دارائی های افراد جوامع و کشورهاست که بعنوان یک استراتژی با اهمیت نه تنها سلامتی شاغلین را در نظر می گیرد بلکه تاثیر مثبت و قابل ملاحظه ای در بهره وری و کیفیت محصولات انگیزش کار رضایت شغلی وکیفیت کل زندگی افراد جامعه دارد

بیماریهای شغلی در اثر تماس مستقیم باعوامل مضر شیمیایی و بیولوژیکی و خطرات فیزیکی محل کار بوجود می آیند .اگرچه بنظر می رسد که اینگونه بیماریها شیوع کمتری نسبت به دیگر بیماریها دارند شواهد دال براین مدعاست که گروه عظیمی از مردم بخصوص در کشورهای در حال توسعه مبتلا به اینگونه بیماریها هستند

در بسیاری از موارد بیماریهای شغلی به حدی شدید هستندکه فرد مبتلا را ناتوان از انجام کار می سازد. با این وجود، دو عامل پیشگیری از آنها را آسان می سازد

اول اینکه عامل مولد اینگونه بیماری ها قابل شناسایی، اندازه گیری و کنترل است

دوم اینکه افراد در معرض خطر در دسترس می باشند و می توان آنها را مرتبا تحت معاینه و درمان قرار داد. به علاوه اینکه این گونه بیماریها در صورت معالجه فوری در مراحل اولیه برگشت پذیر می باشند. در نتیجه تشخیص به موقع بیماریهای شغلی حائز اهمیت است

اهداف بهداشت حرفه ای

کمیته مشترک کارشناسان (WHO ) و(ILO) در سال 1953 هدف های بهداشت حرفه ای را این چنین بیان کرده اند

تامین ، حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمانی ، روانی و و اجتماعی کارکنان همه مشاغل

پیش گیری از بروز بیماریهاو حوادث ناشی از کار

انتخاب کارگر یا کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی توانایی انجام آن را دارد یا به طور اختصار تطبیق کار با انسان

برنامه های بهداشت حرفه ای

برنامه های بهداشت حرفه ای به طور خلاصه شامل موارد زیر می باشد

اقدامات مربوط به پیش بینی ،شناسای ،ارزشیابی و کنترل عوامل زیان آور محیط کار و ارائه راهکارهای کنترلی

عوامل فیزیکی(نور،صدا و ارتعاش،گرما و رطوبت،پرتوها و فشار)

عوامل شیمیایی(گازها و بخارات ،ذرات معلق)

ارگونومیک

عوامل روانی(نارضایتی از کار،مشکلات خانوادگی،خستگی و اختلالات روانی)

عوامل بیولوژیگی(باکتری،ویروس،قارچ و...

برنامه های مربوط به معاینات پزشکی کارکنان(قبل از استخدام و ادواری)

ارزیابی ریسک مخاطرات بهداشت حرفه ای

برنامه های مربوط به آموزش بهداشت پرسنل

برنامه های مربوط به تغذیه

ایجاد امکانات درمانی و کمک های اولیه

برنامه های مربوط به بهداشت محیط کار

نظارت بر تهیه،طبخ و توزیع مواد غذای در مجتمع

فعالیت های بهداشت محیط عبارتند از

شناسایی، ارزیابی و کنترل آلودگی های هوا، آب ، خاک و

نظارت بر تأمین آب و موادغذایی سالم

سم پاشی، طعمه گذاری، مبارزه با حشرات و جوندگان موذی و...

بازدید از سایت جهت رفع نواقص مسائل بهداشت محیطی

واحد سلامت کار :

این واحد به منظور حفظ و ارتقاء سلامت جسمی،روانی و اجتماعی کارکنان در تمامی مشاغل، پیشگیری از بیماریها و حوادث شغلی، تشخیص زود هنگام بیماریها به منظور جلوگیری از پیشرفت آن ، حفاظت از کارکنان در برابر عوامل آسیب رسان محیط کار( عوامل ارگونومیک،روانشناختی،فیزیکی،شیمیایی و بیولوژیکی) و افزایش بهره وری نیروی کار ایجاد گردیده است که شامل بخش های زیر می باشد:

بهداشت صنعتی :     

 بهداشت صنعتی شاخه ای از علم سلامت است که با شناسایی ، ارزشیابی و کنترل عوامل زیان آور در محیط کار از بروز بیماریها شغلی و غیر شغلی و عوارضی که ممکن است توسط  عوامل زیان آور فیزیکی (تراز فشار صوت، استرس حرارتی، روشنایی نامناسب، پرتوهای غیر یونیزان و یونیزان و...)، آلاینده های شیمیایی ، بیولوژیکی و ارگونومیکی بوجود آید ، جلوگیری می کند.

فعالیت های این بخش شامل :

1-پایش عوامل شیمیایی محیط کار:

- ارزیابی کمی و کیفی آلاینده های شیمیایی محیط کار به منظور کنترل این آلاینده ها.

- ارزیابی مواجهات شغلی کارکنان.

- کنترل انتشار ترکیبات آلی فرار.

-         - پایش بیولوژیکی کارکنان.

2-پایش تراز فشار صوت :

- اندازه گیری میزان تراز فشار صوت به منظور ارزیابی مواجهات شغلی ، انجام معاینات تخصصی،کنترل صدا و انتخاب وسایل حفاظت شنوایی مناسب.

-اجرای برنامه حفاظت شنوایی جهت کارکنانی که با تراز فشار صوت مواجهه دارند.

3- ارگونومی:

- مداخله ارگونومی به منظور بررسی ایستگاههای کاری کارکنان، اصلاح ایستگاههای کاری که از نظر اصول ارگونومی مناسب نمی باشند و همچنین آموزش اصول ارگونومی.

-ارزیابی ناهنجاری های ساختاری سیستم اسکلتی- عضلانی کارکنان به منظور پیشگیری و یا درمان اختلالات اسکلتی-عضلانی که شامل ابعاد آنتروپومتریک پا،وضعیت پاسچر پا، انحرافات ستون فقرات و ... می باشد.

4--معاینات طب کار:

 سلامت نیروی کار به عنوان بخش قابل توجهی از جمعیت کشور،از ارکان اصلی توسعه پایدار و شاخص مهمی از بهره وری در جامعه محسوب می شود.فرایند طب کار از بدو استخدام تا زمان بازنشستگی کارکنان نسبت به بهبود سیستم مدیریت مراقبت های سلامت شغلی از زوایای مختلف ، شناسایی و مدیریت بیماری های مزمن غیر واگیر،پیگیری بیماری های شغلی و همچنین انجام مداخلات لازم در محیط کار اقدام می نماید.که شامل انواع معاینات به شرح زیر می باشد.

-معاینات بدو استخدام: این معاینات از مهم ترین معاینات شغلی است که با هدف ارزیابی سطح توانایی های جسمانی و روانی فرد جهت احراز شغل پیشنهادی و بررسی تناسب پزشکی فرد با شغل پیشنهادی و همچنین ثبت اطلاعات پایه سلامت فرد از نظر قانونی انجام می شود.

-معاینات ادواری:این معاینات از رایج ترین معاینات ضروری در صنعت می باشد که رعایت اصول و الزامات در طراحی ،برنامه ریزی و اجرای آن منجر به تشخیص زود هنگام بیماریهای شغلی و غیر شغلی در مراحل اولیه و اقدام جهت درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری و عوارض ناشی از آن می شود.

-سایر معاینات در صنعت شامل : معاینات بازگشت به کار به علت بیماری یا حادثه،معاینات بازنشستگی ،معاینات تغییر /ارتقاء شغل ،  معاینات موردی بر حسب ضرورت.

5-ارزیابی ریسک:  شناسایی و ارزیابی ریسک جامع مخاطرات بهداشتی برای کلیه مشاغل و فعالیت‌های دائم و موقت و در بازه‌های عادی و غیرعادی و شرایط اضطراری در مجتمع انجام می گیرد.

بهداشت محیط :

فعالیت های این بخش شامل :

1-نظارت بر تامین و توزیع آب بهداشتی و  آشامیدنی مجتمع:

-         پایش میکروبی و شیمایی آب بهداشتی و شرب مجتمع به منظور اطمینان از سلامت آب مصرفی ذینفعان.

-         پایش و نگهداری دستگاههای تصفیه آب آشامیدنی در مجتمع.

-         نظارت بر تامین و توزیع آب شرب پروژهای فعال در سطح مجتمع.

2-نظارت بر تهیه، طبخ و توزیع مواد غذایی در رستوران های مجتمع.

3-انجام عملیات تخصصی مبارزه با حشرات و جوندگان در بازه های زمانی سه ماهه به منظور پیشگیری از بروز و شیوع بیماری های واگیر و همچنین حوادث فنی.

4-کنترل عملیات موضوعات بهداشتی ( تسهیلات ،تاسیسات و ... )از طریق ممیز های سایت مجتمع.

بهداشت عمومی :

فعالیت های این بخش شامل :

1-نظارت بر بهداشت اماکن عمومی.

2- اقدام لازم جهت پیشگیری از بیماری های واگیردار مثل بیماری های حاد تنفسی و ...

تغذیه :

فعالیت های این بخش شامل :

1-ارائه خدمات مشاوره تغذیه و رژیم درمانی به کارکنای که دارای بیماری های مزمن غیر واگیر می باشند .

2-نظارت بر تهیه ، طبخ و توزیع مواد غذایی از نظر اصول تغذیه.

3-تدوین برنامه غذایی بر اساس اصول و الزامات تغذیه.

4-نمونه گیری از مواد غذایی به منظور اطمینان از سلامت و اصول تغذیه مواد غذایی.

5-فرهنگ سازی در زمینه تغذیه در مجتمع.